
Na vesnici, v její kráse
opatřete sobě prase.
Krmte šlichtou, bramborami,
a jinými dobrotami,
servírujte mu, co máte,
i to, co vy nepapáte,
protože vám prase zbaští
i to, co vy s velkou záští
na talíři necháváte.
Baští páté přes deváté
a pak v nedlouhém jen čase
ze selátka máte prase.
Prase velké jako hrom
čeká pak životní zlom –
zabijačka se mu říká.
a byť prase chrochtá, kvíká,
stačí šupa do palice
a už máte jitrnice,
jelita, prejt, špek a tak.
Upřete však teď svůj zrak
na maso, jež je tu k mání.
Radostné to podívání.
Nakrájejte, šup do mouky,
v níž nemáte míti brouky,
pak do vejce šlehaného,
do rohlíku strouhaného
a na olej na pánvičku.
Za chvíli již, za chviličku…
Řízek na světě je hned.
A s řízkem je hezčí svět.