
Máte-li rádi klasický bramborák neboli cmundu, měli byste vyzkoušet i variantu s cuketou.
Suroviny:
- asi 400g cukety,
- 500g brambor,
- 1 menší cibuli,
- 2 vejce, 200g tvarohu,
- 120g ovesných vloček,
- sůl, trochu pepře,
- 100g rostlinného másla na smažení
Postup:
- Omyjeme cuketu a brambory. Omytým cuketám ořízneme konce a brambory oloupeme. Nakrájíme cibuli a cuketu s bramborami nastrouháme na jemno. Do toho vmícháme vejce a tvaroh.
- Přidáme půl kávové lžičky soli, špetku pepře, důkladně promícháme a necháme tak půl hodiny odpočinout.
- Pak na pánvi rozehřejeme rostlinné máslo a do něj vkládáme udělané placičky z těsta. Tak po 4 minutách placičky otočíme a pečeme z druhé strany.
- Po upečení dáváme na papírové ubrousky, aby se nám odsál přebytečný tuk.
- Máme vyzkoušené, že místo cukety lze použít i mrkev nebo celer.
- Dále lze tyto bramboráčky ozdobit třeba ředkvičkovou pěnou. A tu uděláme tak, že omyté ředkvičky rozmixujeme na hodně jemnou kaši, kterou necháme na sítku okapat od přebytečné vody. Poté smícháme buď s bílým jogurtem, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Podle chuti můžeme i osolit. Touto pěnou pak můžeme bramboráčky ozdobit.