Brynza – buďte zdraví jako správný bača

Když se řekne brynza, tak si snad každý představí ten pravý a nefalšovaný sýr pocházející ze Slovenska. Na své si přijdou zejména milovníci ovčích či kravských sýrů. Spousta z vás se k jeho ochutnání třeba stále odhodlává, a proto je tu tento článek, který vás k ochutnávce přímo navnadí.

Typický slovenský sýr s výjimečnou chutí

Brynza je typický plnotučný slovenský sýr, jenž se vyrábí z hrudkového ovčího sýra. Výjimkou však není ani brynza vyrobená ze sýra kravského či kozího. Hojně bývá označována za bílé zlato či probiotickou bombu, a sice zejména díky svým pozitivním léčivým účinkům na lidské zdraví.

Rumunsko, Polsko, Ukrajina či další země

Ačkoliv se jedná o tradiční slovenský sýr, tak jeho výrobny najdete i v mnoha dalších státech světa. Vyrábí se například i v Rumunsku, Polsku, na Ukrajině a dalších. Výjimkou není ani Bulharsko.

Brynza v období těhotenství

Konzumace některých potravin, a sice právě i sýrů, není v období těhotenství příliš žádoucí. Brynza však mezi tyto potraviny nepatří, jestliže jste si jisti, že byla vyrobena z pasterizovaného mléka. Pokud by tomu tak nebylo, hrozilo by zde riziko nákazy listeriózou.

Spásný obsah laktobakterií…

Kouzlo pozitivních účinků brynzy na lidské zdraví spočívá především ve vysokém množství laktobakterií, které obsahuje. Díky těmto pak člověk lépe tráví, jeho střeva jsou odolnější proti nežádoucím infektům, ale taktéž pomáhají regulovat ukládání tuků v těle. Udává se, že v brynze nalezneme až 10x více druhů laktobacilů než například v jogurtu či acidofilním mléku.

… a vitamínů a minerálů

Říká se, že každý bača je vždy zdravý a málokdy jej postihne jakákoliv choroba. Není divu, když brynza obsahuje toliko bílkovin, vitamínů B, A, C, D, fosforu, vápníku, ale i dalších minerálů.

Lehce stravitelná a velmi prospěšná našemu zdraví

Brynza je jeden z mála sýrů, jenž mohou konzumovat i lidé trpící intolerancí laktózy. Díky pravidelné konzumaci brynzy pak budete mít silný imunitní systém a nepřemůže vás tak už žádná rýmička. Brynza také pomáhá s odbouráváním špatného cholesterolu, slouží jako prevence alergických onemocnění a také jako antioxidant.

Nejen brynzové halušky

Halušky se jednoznačně řadí mezi nejznámější pokrmy obsahující právě brynzu. Avšak proč tento lahodný sýr nepřidat i do různých krémových omáček podávaných s těstovinami, zapékaných brambor, slaných koláčů či dalších delikates?

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.