
Salát Caesar je bezpochyby jedním z nejslavnějších a nejoblíbenějších salátů na světě. Jeho jedinečná kombinace chutí a lehkosti ho činí oblíbenou volbou pro oběd nebo večeři. Navzdory různým variantám tohoto slavného salátu zůstává jeho příprava velmi jednoduchá.
Historie salátu Caesar sahá až do roku 1924, kdy se poprvé objevil v restauraci italského kuchaře Caesara Cardiniho v mexickém Tijuaně. Tato jídlo vzniklo spíše náhodou, když Cardini improvizoval s dostupnými surovinami a vytvořil salát, který se stal legendou. Recept na Caesar salát prošel mnoha úpravami a variacemi, takže si každý může vybrat tu, která mu nejvíce chutná.
Jednou z oblíbených variací je Caesar salát s kuřecím masem, který potěší i ty s větším hladem. A pokud máte k dispozici chytrý BBQ gril se sondou, můžete si přípravu ještě více usnadnit.
Ingredience:
- 1 hlava římského salátu
- 2 kuřecí prsa
- 2 plátky toastového chleba
- Caesar dresing
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Dresing:
- 50 g majonézy
- 50 g bílého jogurtu
- 2 filety sardelek
- ½ lžičky hrubozrnné hořčice
- ½ lžičky kremžské hořčice
- 10 g jemně strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- Pár kapek citronové šťávy
- Pár kapek olivového oleje
Postup přípravy salátu:
- Nejprve rozpalte BBQ gril na 180 °C a položte grilovací desku dolů.
- Mezitím nakrájejte římský salát a toastový chléb na kousky. Na rozpálenou grilovací plochu přidejte trochu olivového oleje a opečte krutonky z obou stran dozlatova.
- Jakmile budou krutonky hotové, zvyšte teplotu grilu na 210 °C.
- Vložte teplotní sondu do nejsilnějšího místa kuřecího prsa a na grilu nastavte program s preferovaným stupněm propečení (například „well done“).
- Jakmile gril dosáhne nastavené teploty, položte kuřecí maso na gril a přiklopte ho.
- Mezitím připravte dresing smícháním všech uvedených ingrediencí výše.
- Smíchejte nakrájený salát s dresingem, přendejte na talíř a posypte ho opečenými krutonky a strouhaným parmazánem.
Takto jednoduše a rychle si můžete připravit lahodný Caesar salát s kuřecím masem, který potěší celou rodinu. Bon appétit!