Chcete vařit zdravě? Pak je čas vyzkoušet parní hrnec

Obecně platí, že nejdravější jídla jsou taková, která nejsou upravovaná za vysokých teplot. Čím vyšší teploty a čím méně šetrný způsob úpravy, tím méně zdraví prospěšných látek v jídle zůstane. Proto jsou například v rozpáleném tuku smažené hranolky o poznání nezdravější než vařené brambory. A pokud jde o ovoce či zeleninu, ty jsou samozřejmě nejzdravější čerstvé.

Parní hrnec

Parní hrnce sice nejsou v gastronomii žhavou novinkou, u nás se však ve větší míře objevují až v posledních letech. Přitom jde o skvělé a jednoduché pomocníky při přípravě zdravých jídel. Mají však také několik nevýhod, které je dobré si představit hned na úvod:

  • Příprava jídla v parním hrnci trvá déle než jiné způsoby vaření. A pokud vaříte jídlo pro celou rodinu, například nedělní oběd, budete si muset přípravu správně rozfázovat.
  • Jídlo pro jednoho nebo pro dva strávníky se připravuje o poznání rychleji než větší počet porcí.
  • Parní hrnce se nehodí pro přípravu silně kořeněných jídel, a tedy i pro některé typy kuchyní. Například s indickou kuchyní u parního hrnce moc nepochodíte.

Na maso i zeleninu

Pokud jste se dočetli až sem, zřejmě jste s nedostatky parního hrnce smířeni, a tak se můžeme podívat na jeho přednosti. Přestože se o něm říká, že je vhodný hlavně na přípravu příloh a dušení zeleniny, skvěle se hodí také k vaření masa. Výhodou parního hrnce je, že se všechny suroviny ohřívají v jednom hrnci, byť v oddělených nádobách, a tak mají možnost sladit své chuti.

Tu hlavní výhodu jsme však naznačili už v úvodu článku. Příprava pokrmů v parním hrnci je jednou z nejšetrnějších způsobů přípravy jídla vůbec. Budete překvapeni, jak krásnou barvu má zelenina vařená v páře, a jak šťavnaté bude maso z parního hrnce. Velký rozdíl je pochopitelně také v chuti jídel, obvykle je jemnější, ale jednotlivé tóny jsou výraznější a snáze rozlišitelné.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.