
Naše republika prochází obdobím, které by se dalo bez nadsázky nazvat vaječnou krizí. Vajíčka v obchodech buď nejsou, nebo jsou, ale o dost dražší než obvykle. Bohužel, vajíčka jsou v kuchyni potřebná téměř na každém kroku: od koláčů po klasický trojobal na řízek. Naštěstí lze jejich funkci v mnoha případech nahradit něčím jiným.
Kynuté pečivo
Tady je postup velmi jednoduchý. Jestliže máte recept, ve kterém se vyskytuje mléko a tuk, jednoduše přidejte od každé trošku navíc a vajíčka už vůbec nepotřebujete.
V klasických buchtách, koláčích a dalších sladkých i slaných receptech lze nahradit vejce mnoha způsoby. Záleží jen tam tom, co máte zrovna po ruce.
Prášek do pečiva smíchaný s 1 lžící octa a 1 lžíci vody, případně smíchaný s ½ lžíce vody a ½ lžíce oleje nahradí při pečení s přehledem 1-2 vajíčka. Tento postup sice nevyužijete v bábovce od babičky, kde je k přípravě potřeba vajíček šest, ale jinak se určitě hodí. Variantu s octem nedávejte do sladkého pečiva. A při výběru kypřících prášků se zaměřte na ty kvalitní které neobsahují plnidla (obvykle mouku).
Nahradit vejce lze i za pomoci instantního droždí. Jeden sáček rozpuštěný v 80 ml horké vody nahradí 1-2 vajíčka. Droždí má ale poněkud výraznější chuť, nehodí se tedy do jemných moučníků.
Želatina bez chuti a vůně je také dobrým řešením. 1 sáček připravený podle návodu nahradí 3 vajíčka. Hodí se prakticky kamkoliv.
Solamyl je také výbornou náhražkou vajec. V tekutých těstech (litý perník, palačinky apod.) si vystačíme s jednou lžící solamylu přidaného do těsta. Jestliže chceme upéct sušenky či keksy, ve kterých je potřeba 1-2 vaječné žloutky, pomůžeme si 1 lžící solamylu rozmíchanou v 10 ml vody.
Náhrada vajec při přípravě oběda
Jestliže chystáte bramboráky nebo zelné placky, které smažíte na pánvi, můžete nahradit vejce 1 lžící solamylu. Toto množství vystačí na dávku pro celou rodinu.
Zoufat si nemusíte ani při přípravě řízku. Klasický trojobal nahradíte jemnou kašičkou připravenou ze solamylu a studené vody. Takto upravené řízky či zelenina jsou navíc báječné křehké a chutnají lépe. Více si užijete samotnou chuť původní potraviny, nepřebije ji osmažená strouhanka.