
Tak prý nám už brzy při vyřčení slova čokoláda zhořkne úsměv na rtech. Ovšem na vině nebude čokoláda samotná, nýbrž její nedostatek. Nedostatek, který neodvratně povede k jejímu zdražování.
Protože prý už loni zdražilo nedostatkové kakao o celou pětinu své dřívější ceny a letos již o další desetinu a ani tím ještě nebylo vyřčeno poslední slovo.
A tak si prý už brzy budou Evropané dopřávat čokoládu jako něco luxusního. Nebude jen tak pro někoho. Protože obliba této pochoutky celosvětově stoupá, zatímco s kakaem je naopak hůř a hůř. Klimatický fenomén El Niňo, jenž zavinil úbytek srážek v Africe, hlavním to producentovi kakaových bobů, oné hlavní suroviny pro výrobu čokolády, se prý očekává i nadále a ani nové plantáže v jihovýchodní Asii a Indii nestačí africké ztráty nahradit, navíc když si čokolády víc a více užívá početný národ čínský.
A tak se prý budeme muset ve spotřebě čokolády více a více krotit, abychom se nezruinovali, případně se budeme muset smířit s tím, že bude dražší a dražší.
Ovšem…
Nezoufejme. Protože přece žijeme v Čechách. A tak se nás to nejspíše zase až tak nedotkne. Pokud tedy jíme „čokoládu“. Protože není čokoláda jako čokoláda. A nemusí být tedy nezbytně až tak zle.
Prostě se jen ještě více rozšíří to, co je u nás ve většině obchodů za čokoládu vydáváno. To, v čem se namísto kakaového másla ukrývá náhražka. Tedy palmový či dokonce bavlníkový olej.
A o palmách či bavlníku zatím žádné chmurné zvěsti nekolují.