
Poradíme, jak uskladnit bylinky tak, abyste zachovali maximálně z jejich vůně a chuti. Ve sklenici s vodou sice chvíli vydrží, ale nezkoušejte to na delší dobu. Účinnější je uchování v chladničce. Pokud máte větší zásoby, je velmi praktické bylinky zmrazit.
Nejdříve je nadrobno posekejte nožem nebo v mixeru. Pokud chcete mít bylinky v mrazničce hezky naporcované, stačí nasekané bylinky nejdřív vložit do tvořítek na led, po zmražení je vytáhnout a vložit je nejlépe do plastové nádoby, ze které si vždy vezmete jen tolik, kolik právě potřebujete.
Kdysi však naše babičky neměly mrazící boxy, a proto využívaly jiné způsoby. Mezi ně patří například prosolení. Nejlepší je proložení bylinek a soli v poměru 4:1. Tato metoda vám zaručí zachování aroma i barvy bylinek. Další metodou babiček bylo nakládání do oleje nebo do octa, které i po spotřebování bylinek zůstanou krásně aromatizované. Nejčastější metodou je sušení. Pokud nechcete přijít o barvu sušených bylinek, je možné je usušit v mikrovlnné troubě. Stačí je zabalit do ubrousku a sušit přibližně 3 – 5 minut podle množství bylinek.