
Denní režim a charakter jídel jsou výrazně ovlivněné společností, ve které žijeme. V českých podmínkách jsou typická tři hlavní jídla denně – snídaně brzy ráno, oběd kolem poledne a večeře někdy o šesté hodině odpolední. Řada hlavně starších lidí přitom snídaně zanedbává a odbude se kávou či čajem, pak hladoví až do oběda. Ukazuje se však, že zdravější přístup ke stravování mají lidé z jihoevropských států, kde jedí menší porce jídla i šestkrát nebo sedmkrát denně.
Šelmy a býložravci
Naše stravovací návyky přitom jednoznačně dokládají, že člověk je od přírody všežravcem. Po šelmy je totiž typické, že se jednou za den, někdy dokonce i jen jednou za několik dní nažerou a pak hodně času prospí, než je hlad vyžene na další lov. Býložravci pro změnu tráví celý den tím, že žerou. Rostlinná strava je totiž o poznání méně výživná než maso. Člověk je pak podle odborníků biologicky předurčen k tomu, aby jedl menší dávky jídla vícekrát denně, ale ne kontinuálně jako třeba skot.
Menší porce, čerstvá jídla
Pokud se náš žaludek zaplní celý, trvá asi pět hodin, než se strava z něj přesune dál do střev. Pokud jej však zaplníme z necelé poloviny, je prázdný už zhruba za dvě hodiny. A právě tak bychom ke svému žaludku měli přistupovat, tyto menší porce jsou pro něj ideální, a to hned z několika důvodů:
- Přejídání se způsobuje „roztahování“ žaludku a častější pocity hladu
- Poloprázdný žaludek potřebuje k trávení méně krve, a tak nás nepostihne takzvaná „gastrodemence“
- Nepřetížený žaludek a střeva pracují lépe
Namísto kvantity byste se měli zaměřit na kvalitu jídla. Nejlepší je do jídelníčku zařadit čerstvé sezónní potraviny, které jsou tím nejlepším, co svému tělu můžeme dopřát. Na druhou stranu je lepší nepřehánět to s cukry a sacharidy obecně. Rafinovaným cukrům v polotovarech a „chemických“ potravinách byste se pak měli vyhýbat úplně.