Kustovnice čínská v kuchyni

Kustovnice čínská (Lycium chinese) je asi tři metry vysoký keřík s úzkými tmavě zelenými listy původem z Asijského kontinentu. Sušené plody se naštěstí dají snadno koupit. Sušené kustovničky vypadají jako malé červené rozinky, ale jsou o poznání tvrdší. To naštěstí vyřeší pár dní v otevřeném sáčku (nasají vlhkost ze vzduchu) nebo jedna noc v uzavřeném sáčku sdílená s plátkem jablka. Chuť mi ze všeho nejvíc připomínala kyselejší třešně a musím říct, že je silně návyková.

Ale ještě víc než syrové zobání mi chutná čaj z kustovnice: 3 lžičky plodů přeliji v šálku horkou vodou, nechám deset minut odstát, přisladím medem a vypiju. Plody vyjím lžičkou. Někdy k tomu přidám i pár křížalek z jablka nebo hrušky. A dobře to chutná i s kapkou rumu.

Další možností je povařit kustovnici dvě minuty ve vroucí vodě a mírně zchladlým vývarem přelít lístky zeleného nebo černého čaje.

Zvykla sem si tenhle čaj pít každé ráno místo obligátní tabletky multivitamínu a jsem moc spokojená. Chutná to mnohem líp a energie mám pořád dost (což byl hlavní důvod, proč jsem začala brát ty chemické kapsle).

A když nemám zrovna chuť na čaj, přihodím si kustovnici do mléka k müsli. Hezky tam nabobtná a je prostě k sežrání.

A pokud by vám to nestačilo, přihazuji ještě svoje dva další kulinářské počiny. Jeden pro mlsné jazýčky a druhý pro masožrouty. A abych nezapomněla, tyhle červené plůdky ještě s oblibou přidávám do rýže k indickým pokrmům. Kombinace kustovnice a garam masaly nemá chybu.

Bábovka s kustovnicí

  • 120 g rozpuštěného tuku
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 4lžíce rumu
  • 2 hrsti kustovnice

Kustovnici povaříme 5 minut v rumu a necháme vychladnout. Oba cukry utřeme s vejcem. Přidáme mléko a pak mouchu smíchanou s práškem do pečiva a citrónovou kůru. Nakonec přilijeme rum scezený z kustovnice a dobře zamícháme. Přisypeme kustovnici a opět lehce promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme 20 minut při 180 °C.

Kuřecí prsa na kustovnici

  • 1 kuřecí prsa
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 hrsti kustovnice

Z medu a sójové omáčky připravíme marinádu, ve které dobře obalíme omytá a osušená kuřecí prsa. Položíme do pekáčku, hojně posypeme kustovnicí a podlijeme trochou vody. Pečeme asi 20 minut. Podáváme s brambory nebo rýží.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.