
Které chutné pokrmy a prostředky z přírodní lékárny si můžeme připravit z listů šťovíku, borůvky nebo sedmikrásky, jsme si už řekli. Ale svěží jarní trávníky skrývají ještě mnohem víc zdraví i mysli prospěšných bylinek…
Kopřiva žahavka a kopřiva dvoudomá (Urtica urens a Urtica dioica)
Kopřivy jsou známé plevelné rostliny, které rostou na místech s dostatkem dusíku v půdě. Pro kuchyňské použití sbíráme v dubnu mladé výhonky, později používáme mladé vrcholky. Za syrova rostliny nepoužíváme, vždy je potřeba je spařit horkou vodou nebo tepelně upravit. Používat ji můžeme bez omezení, jen v místech, kde roste hodně bujně sbírat nebudeme, může obsahovat zvýšené množství dusičnanů. Využíváme ji do bramborových salátů, sekaných mas i vaječných jídel. Drobně sekanou po spaření přidáváme do pomazánek i polévek. Nutričně cenný je špenát připravený z kopřivových listů. Podporuje látkovou výměnu a tvorbu krvinek, prospěšná je při cukrovce, urychluje metabolismus.
Kopřivačka s klobásou
Na sádle osmažíme nasekanou cibulku. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, bujonovou kostku a dva krajíčky černého chleba, rovněž nakrájeného na kostky. Potom vmícháme klobásu, talíř nasekaných mladých kopřiv, kmín, pepř a papriku.
Podběl lékařský (Tussilago farfara)
V březnu až dubnu často ještě mezi zbytky sněhu svítí na neplodných půdách žluté kvítky podbělu. Tyto květní úbory i listy jsou léčivé, nepoužíváme je však pro vysoký obsah léčivých látek dlouhodobě. Používáme ho při kašli a astmatu, čerstvé listy urychlují hojení ran, ze sušených květů lze připravit výborný čaj. Z čerstvých připravíme med nebo sirup. Listy mají nahořklou chuť, mohou se přidávat se směsí ostatních bylinek do masových závitků.
Med z podbělu
250 gramů kvítků zbavených zelených částí přelijeme litrem a půl vroucí vody. Necháme odstát 12 hodin. Potom výluh scedíme, přidáme na drobné kousíčky nakrájený pomeranč, přistrouháme i kousek dobře omyté kůry. Vsypeme kilogram a půl cukru a svaříme. Mícháme do zhoustnutí, sklenice plníme těsně pod víčko. Pamatovat budeme na to, že med rád zhoustne, je tedy dobré připravit ho řidší.
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale Wiggers)
Pampeliška nebo také smetanka je nejen rostlinou léčivou, využívá se i v kuchyni. Z mladých jarních lístků připravujeme salát. Z květů se vyrábí sirupy a vína. Poživatelný je i kořen, který v malém množství můžeme vařený přidat do salátů, podporuje trávení. Sbírat je ho dobré vždy před vykvetením rostliny a zvláště prospěšný je diabetikům, pomáhá i při depresích.
Chutnější jsou mladé vybělené lístky, které si lehce vypěstujeme i sami, stačí rostlinky překrýt tmavou folií nebo kbelíkem.
Ptačinec prostřední (Stellaria media)
Jeden z drobných, úporných plevelů, který velmi rychle roste. Jedlou částí je křehká nať i s listy. Je to léčivá rostlina bohatá na vitamín C. Odnedávna se využívala pro pacienty s tuberkulózou, odvar léčí zácpu, v mastích se používá při léčbě exémů a lupénky. V kuchyni ji lze použít do polévek, nádivek i salátů.
Polévka s houbami a ptačincem
Hrst čerstvých hub, lžíci krupek, pokrájenou cibuli a dvě brambory nakrájené na kostičky uvaříme ve vodě. Přidáme hrnek ptačince a velký stroužek česneku. Dochutíme pepřem, solí, povaříme. Dozdobíme kopečkem smetany a petrželkou.
Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)
Zjara rozkvétá růžovými, později fialovými až modrými květy. Sbíráme od března do května mladé listy, které můžeme přidávat do pomazánek, salátů, nádivek i sekaných mas. Dobrý účinek má při astmatu a úporném kašli. Má mírně slizovitou chuť.
Pro oživení metabolismu se doporučuje čerstvě vylisovaná šťáva z mladých lístků. Užívají se dvě až tři lžíce denně. Vyzkoušet můžete i výluh z čerstvých listů. Pět lžic zalijeme půl litrem vody a půl dne máčíme v chladné vodě. Zlepšuje výměnu látkovou a ulehčuje při kašli.
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)
U nás velmi známá léčivá rostlinka má své použití i pro kuchyňské účely. Listy přidáváme do polévek, salátů, můžeme je vysmažit obalené ve sladkém či slaném těstíčku. Vyrábíme z něho sirup proti kašli. Podporuje dobré trávení. V lidovém léčitelství se přikládá na rány a otoky, pomáhá při hmyzím bodnutí i na drobná poranění. Je velmi hojně využíván ve farmaceutickém průmyslu do léků, čajů i sirupů. Listy chutnají poněkud svíravě a nahořkle, sbíráme jen ty mladé, než se vytvoří květní stvoly.
Tvarohové smaženky s jitrocelem
Dvě lžíce tuku utřeme se čtyřmi vejci, osolíme a přidáme balíček tvarohu a čtyři lžíce mléka nebo smetany. Vmícháme půl hrníčku drobně nakrájeného jitrocele, zahustit můžeme troškou strouhanky. Z těsta smažíme malé placičky do zlatavé barvy.