Nejznámější bylinky používané v kuchyni

Bylinky se pěstují po tisíciletí zejména pro chuť a léčivé účinky. Bylinky jsou tak přizpůsobivé, že je lze pěstovat hned několika způsoby, většina z nich však vyžaduje dostatek slunce. Můžeme je pěstovat tradičně v samostatně vyčleněné bylinkářské zahradě nebo mezi ostatními květinami – jejich listy vytvářejí kontrast chladnějších tónů mezi jasnými barvami květů. Nejlépe je vysadit do květináčů či jiných nádob na terase, nebo do okenních truhlíků a závěsných nádob.

Bylinky nepotřebují zvlášť bohatou půdu nebo substrát, pokud je přiměřené úživný a dostatečně propustný. Nejvýhodnější je umístit bylinkovou zahradu poblíž kuchyňských dveří, kde bude při ruce.

Pažitka

– nasekaná dodává jemnou česnekovou příchuť omeletám, polévkám, sýrovým a bramborovým pokrmům a salátům.

Křen selský

– podává se nastrouhaný jako ostré a pikantní koření, lze jím nahradit hořčici, mladé listy jsou nahořklé.

Kopr vonný

– listy se hodí k bramborům, fazolím, do polévek, k drůbeží a rybám, jimž dodávají anýzovou chuť, sušená semena mají výraznější chuť než listy (použití při nakládání do octa a do omáček).

Rozmarýna lékařská

– čerstvé nebo sušené listy se používají k ochucení rozmanitých pokrmů – zvláště ze skopového masa.

Majoránka zahradní

– nasekané listy se používají do nádivek, dušených pokrmů, polévek, sýrových jídel a do salátů, dále k ochucení mas, drůbeže a zvěřiny před upečením.

Bazalka pravá

– do studených pokrmů přidáváme bazalku těsně před jídlem, dodává pikantní chuť omeletám, salátům a pokrmům z rajčat a ryb.

Šalvěj lékařská

– listy se sklízejí po celý rok a koření se s ním tučná masa, například vepřové, a bílá masa, jako je telecí, drůbeží nebo ryby, výrazně, lehce nahořklé šalvějové aroma se k těmto druhům masa výborně hodí a podtrhuje jejich chuť.

Fenykl obecný

– pro svou jemnou anýzovou chuť se listy užívají do salátů, omáček a k rybám, semena mají chuť výraznější a ochucují se jimi polévky a pečivo

Vavřín vznešený (bobkový list)

– listy se používají do paštik, marinád na grilované ryby a maso, do polévek a dušených mas.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.