Po stopách čaje

Mým nejoblíbenějším nápojem hned po čisté vodě je čaj. Nejraději mám černý čaj, a proto jsem se v tomhle článku rozhodla jít po stopách této lahodné tekutiny a zjistit nějaké informace, které poslouží i vám.

K přípravě oblíbeného čaje se používají sušené listy nebo poupata rostliny zvané čajovník čínský. Čajovník čínský se pěstuje na plantážích v subtropických a tropických oblastech v různých nadmořských výškách. Dosahuje výšky až 15 metrů, ale pro pohodlnější sklizeň je udržovaný do výšky jednoho metru.

Čajovník pochází z jihovýchodní Asie. Legendy vypráví, že tato rostlina byla objevená již ve třetím tisíciletí př. n. l. Kvůli její oblibě byla rozšířena místa, na kterých se dal čajovník pěstovat. Do Evropy se dostal velice pozdě, až na začátku 17. století.

V současné době najdeme čajové plantáže převážně v Číně, Indii, Indonésii, Japonsku, ve Vietnamu, na Cejlonu a Tajwanu, ale také v oblasti Gruzie nebo v jižní Africe.

Čajovník kvete na podzim a celou zimu. Má krátký stonek, bílé květy a plody, které se podobají ořechu. Lístky jsou pilovité, mají různou velikost (2-30 cm) a na spodní straně jemné bělavé chloupky. Aby se nepoškodily a neztratily svoje aroma otrhávají se ručně. Čajové lístky se sbírají několikrát do roka, někdy i po celý rok. Lístky z nových čajovníků lze trhat až po třech letech. Kvalitní čaj pak ještě produkují dalších 30 let. Nejkvalitnější čaj získáte z těch nejmladších lístků čajovníku.

Jak se zpracovávají čajové lístky?

  • Čerstvé sklizené lístky jsou rozložené v tenkých vrstvách na sušicích rámech, skrz které se žene horský vzduch.
  • Probíhá proces zavadnutí, při kterém lístky ztrácí asi 35 % vody. Zavadlé lístky podstupují svinování, při tomto procesu jde o to, aby popraskaly stěny listu a uvolnila se buněčná stěna a chemické látky, které podporuji fermentaci.
  • Po fázi svinování dochází k fermentaci (proces oxidace a kvašení buněčné šťávy).
  • Pak přichází fáze sušení – odpaření zbývající vody a čaj se začíná zbarvovat do té podoby, kterou známe.
  • Na konci už jen dochází k třídění a čištění čaje od různých nečistot.

Čaj má povzbuzující účinky, podporuje trávení a činnost ledvin. Čajové obklady zmírňují otoky očích víček. Používá se také na odřeniny a při poštípaní hmyzem. Nadměrné pití může vyvolat nespavost a zrychlené bušení srdce neboť obsahuje kofein.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.