
Pro start do chladného podzimního dne je ideální ovesná kaše. Zasytí, prohřeje a dodá energii na dlouhou dobu. K tomu, aby byly ovesné vločky dobré, je však potřeba povařit je doměkka. Syrové vločky mají totiž škrobovitou příchuť a ta se ztratí pouze teplem nebo dlouhým macerováním například ve studeném mléce. Náš recept je pro přípravu takový zlatý střed. Díky přípravě v mixéru docílíte toho, že budou ovesné vločky jemné, tím pádem jim k lahodné chuti postačí horké mléko, a to vše tedy bez dlouhého vaření. V kombinaci s několika dalšími ingrediencemi nakonec vykouzlíte krásně krémovou ovesnou kaši, kterou příjemně osladí švestková omáčka.
Suroviny – ovesná kaše:
- 100 g ovesných vloček
- špetka soli
- 20 g chia semínek
- lžíce kokosového cukru
- 1 lžička skořice
- 200 ml rostlinného mléka
Suroviny – švestková omáčka:
- 200 g švestek
- 50 g kokosového cukru (v případě sladkých švestek není potřeba)
- 2 lžíce vody
Na ozdobu:
- 1 švestka
- plátky strouhaného kokosu
- kakaové boby
Postup přípravy:
- Do menšího rendlíku si dejte očištěné a pecek zbavené zralé švestky, kokosový cukr a dvě lžíce vody. Promíchejte a nechte zhruba pět minut povařit.
- Jakmile jsou švestky hotové, odstavte rendlík z plamene a nechte vychladnout.
- Do nádoby od mixéru dejte ovesné vločky, špetku soli, chia semínka, kokosový cukr, skořici a teplé rostlinné mléko. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
- Mixér zapněte tlačítkem ON/OFF a vše mixujte zhruba dvě minuty.
- Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví.
- Hotovou kaši rozdělte do dvou misek a nádobu si očistěte.
- Do čisté nádoby si dejte povařené švestky, zajistěte víkem, zapněte mixér, otočným ovladačem vyberte PUREE a tři minuty nechte mixovat.
- Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér vypněte.
- Rozmixované švestky nalijte na ovesnou kaši. Ozdobte několika plátky švestek, strouhaným kokosem a kakaovými boby.
(Pro informaci k textu – kokosový cukr má hodně nízký glykemický index, a proto jej lze brát jako zdravou alternativu ke slazení.)