Podzimní ovesná kaše se švestkami

Pro start do chladného podzimního dne je ideální ovesná kaše. Zasytí, prohřeje a dodá energii na dlouhou dobu. K tomu, aby byly ovesné vločky dobré, je však potřeba povařit je doměkka. Syrové vločky mají totiž škrobovitou příchuť a ta se ztratí pouze teplem nebo dlouhým macerováním například ve studeném mléce. Náš recept je pro přípravu takový zlatý střed. Díky přípravě v mixéru docílíte toho, že budou ovesné vločky jemné, tím pádem jim k lahodné chuti postačí horké mléko, a to vše tedy bez dlouhého vaření. V kombinaci s několika dalšími ingrediencemi nakonec vykouzlíte krásně krémovou ovesnou kaši, kterou příjemně osladí švestková omáčka. 

Suroviny – ovesná kaše:

  • 100 g ovesných vloček
  • špetka soli
  • 20 g chia semínek
  • lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml rostlinného mléka

Suroviny – švestková omáčka:

  • 200 g švestek
  • 50 g kokosového cukru (v případě sladkých švestek není potřeba)
  • 2 lžíce vody

Na ozdobu:

  • 1 švestka
  • plátky strouhaného kokosu
  • kakaové boby

Postup přípravy:

  1. Do menšího rendlíku si dejte očištěné a pecek zbavené zralé švestky, kokosový cukr a dvě lžíce vody. Promíchejte a nechte zhruba pět minut povařit.
  2. Jakmile jsou švestky hotové, odstavte rendlík z plamene a nechte vychladnout.
  3. Do nádoby od mixéru dejte ovesné vločky, špetku soli, chia semínka, kokosový cukr, skořici a teplé rostlinné mléko. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
  4. Mixér zapněte tlačítkem ON/OFF a vše mixujte zhruba dvě minuty.
  5. Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví.
  6. Hotovou kaši rozdělte do dvou misek a nádobu si očistěte.
  7. Do čisté nádoby si dejte povařené švestky, zajistěte víkem, zapněte mixér, otočným ovladačem vyberte PUREE a tři minuty nechte mixovat.
  8. Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér vypněte.
  9. Rozmixované švestky nalijte na ovesnou kaši. Ozdobte několika plátky švestek, strouhaným kokosem a kakaovými boby.

(Pro informaci k textu – kokosový cukr má hodně nízký glykemický index, a proto jej lze brát jako zdravou alternativu ke slazení.)

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.