
Receptík od mé kolegyně z práce se u nás doma zabydlel. Spotřebuje se při něm hodně jablek a těch máme ze zahrady stále ještě plný sklep. Pokud jsou jablíčka ještě kyselá, tak vynechte citron a kdo má rád rozinky, tak může prosypat rozinkama nejlépe naloženýma v rumu.
Potřebujeme:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g másla
- špetku soli
- 1/2 dcl studené vody
- 1 kg jablek
- 1 citron
- 1 skořicový a 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci škrobové moučky (solamyl)
Postup výroby:
- Mouku se solí a máslo rozdrobíme na drobenku, přidáme vodu a vypracujeme těsto. Těsto rozdělíme na 2 části. Jednu (trošku větší) vyválíme do kulata a vyložíme jí vymazanou formu na dort.
- Jablka oloupeme a nastrouháme na plátky, pokapeme citronem, posypeme oběma cukry a škrobem a vše promícháme.
- Pak Jablka vysypeme do formy na těsto a vyválíme druhou placku. Tou vše překryjeme a okraje smáčkneme k sobě.