
Francouzské brambory se považují za obyčejné a relativně levné jídlo. V naší rodině jsou ale velmi oblíbené. Proto se chci s vámi podělit o recept, jak jsem si je upravila podle svého.
Ingredience:
- Brambory
- Měkký salám
- Cibule
- 2 vejce
- 10 dkg eidamu
- Olivový olej
- 3 sklenice mléka
- Sůl, pepř, kmín
Postup:
- Na olivovém oleji osmažte na kostičky nakrájenou cibuli, jakmile bude dozlatova opečená, osmahněte i na kostičky nakrájený měkký salám. Je jedno jaký, zkrátka ten, který vám nejvíce chutná. Salám pustí šťávu, přidejte i na kostičky nakrájené brambory. Já si je nevařím předem, ale dávám brambory syrové.
- Posolte, opepřete, pokmínujte a celou směs promíchejte. Dejte péct do trouby. Jakmile začnou brambory měknout, nalijte do nich asi 3 skleničky mléka, promíchejte a nechte opět péct. Jakmile budou brambory měkké, nalijte rozkvedlaná vejce a poklaďte plátky eidamu. Francouzské brambory jsou hotové, jakmile mají na povrchu „krásnou křupavou kůrčičku“.
- Díky tomu, že do brambor přidáte mléko, budou brambory vláčnější.