
Těsto:
- 140 g hladké mouky
- Špetka soli
- 60 g másla
- 60g Hery
- 1 vejce
- 1 lžička octa
- 1 lžíce vody
- 50 g moučkového cukru
V míse smícháme mouku, cukr, sůl, máslo a margarín pokrájené na kousky. Ve sklenici smícháme vejce, ocet a vodu a vlejeme to do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, přidáme ještě mouku. Těsto zabalíme do mikrotenu a dáme do ledničky chvíli odpočinout, než si připravíme náplň.
Náplň:
- 500 g jablek
- 40 g hladké mouky
- 280 g krystal. Cukru
- 60 ml vody
- 80 g másla
- 2 lžíce vody
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a smícháme s moukou. Do kastrolu dáme cukr a 60 ml vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut a občas mícháme, pak to zhoustne a musíme míchat dokud nevznikne světle hnědý karamel.Necháme chvíli vychládnout, pak přidáme máslo a 2 lžíce vody. Vaříme a mícháme dokud se máslo nerozpustí.Pak karamelovou hmotu nalijeme na jablka a promícháme. Necháme chvíli odstát.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g krystal. Cukru
- ½ lžičky skořice
- 1 vanilkový cukr
- 30 g mandlí
- Špetka soli
- 50 g másla
V míse smícháme cukr, mouku, skořici, van. Cukr a mandle – buď lupínky nebo nakrájené na kousky. Přidáme máslo a utřeme na drobenku.