
Pizzu připravujeme společně s dětmi. Já vždycky připravím těsto, vyválím – ze směsi to vyjde asi na 2 plechy – 4 pizzy. Připravím jeden plech se dvěma pizzami, šupnu ho do trouby a pustím ke stolu syny. Každý si pak stvoří svoji vlastní pizzu. Většinou to stihnou před dopečením první. Pizza je dost sytá, takže jedna pro dospělého hladového člověka bohatě stačí.
Na těsto potřebujete:
- 0,5 kg hladké mouky,
- půl kostky droždí,
- 2 lžičky soli
- 250 ml vody – nejlepší je perlivá, ale není podmínkou. Můžete přimíchat i špetku až dvě koření na pizzu.
Postup:
- Sůl vmícháte do mouky, nalijete vodu, rozdrobíte droždí do vody. Můžete začít míchat v míse a až těsto drží pěkně pohromadě, tak si ho dát na vál a rukama ho dohníst do hladka. Každé těsto s droždím je hotové tehdy, když je pěkně hladké a začnou se v něm dělat bubliny.
- Pak těsto rozkrojíte na 4 díly. Vál podmoučíte – vždy se používá na podmoučení stejná mouka, jako v těstě – tady hladká. Každý kousek rozválíte co nejvíc na tenko. Do tvaru, aby se vám dobře vešly na plechy (vymazané olejem nebo použijte pečící papír).
- Těsto potřete kečupem, případně čímkoli jiným, na co jste zvyklí.
- Na to si dáte všechny dobré věci, co máte rádi.
- My používáme například žampiony, anglickou slaninu, salámy, pár druhů sýra, olivy, cibuli a česnek, může být uvařené vejce… Starší syn má rád pizzu s ananasem a sýrem…
- Pečeme na 180 až 200 °C cca 15 minut – až okraje zhnědnou.