
Někdo těmto placičkám říká cookies, já ale nerada tyto cizí názvy používám. Nejlépe chutnají druhý den, když je máme uzavřené ve vzduchotěsné nádobě. Všechny chutě se snoubí a placičky se pěkně zaleží.
Ingredience (asi na 40 placiček):
- 300 g jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g rostlinného tuku (např. Hera)
- 100 g moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 100 g vlašských ořechů
Dohotovení: čokoládová poleva, cukrové sypání, zakysaná smetana, čokoládový topping
Postup:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Nastrouhaná jablka dáme do kastrůlku, zalijeme citronovou šťávou a přidáme vanilkový cukr. Vše promícháme a jablečnou hmotu na mírném ohni povaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Změklý rostlinný tuk utřeme v míse s cukrem do pěny. Pak přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodu, skořici, špetku soli, nasekané oříšky a vychladlá jablka. Vařečkou vypracujeme vláčné těsto.
- Lžící tvoříme malé hromádky na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme v elektrické troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
- Pak už záleží na každém, jak si placičky ozdobí. Můžeme je polít čokoládou a posypat cukrovím zdobením. Nebo na každou placičku dát lžičku zakysané smetany a pocákat čokoládovým toppingem.
- Jakékoliv pečené moučníky s jablíčky dělám obzvlášť ráda. A to z několika důvodů. Jablka jsou poměrně dostupná věc a nejsou tak drahá. Těsta, do kterých se dávají jablka jsou krásně vlahá a upečené moučníky zůstávají dlouho šťavnaté a čerstvé. A kombinace jablek a skořice je prostě dokonalá.