
Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm.
Zvěřina na talíři
Dostali jste kančí maso a nevíte, co s ním? V první řadě si určitě ověřte, o jaké konkrétní maso jde. Ve většině případů je ideální jej ihned zpracovat, ale když se k vám dostane například kus masa střeleného ten den, kdy jej obdržíte, můžete ho ještě zhruba dva dny nechat uležet ve vhodných podmínkách. A teď už k tomu, co si z masa připravit. Pokud nemáte se zvěřinou žádné zkušenosti, nejjednodušší je připravit si z ní guláš. Základem každého guláše je cibulka nakrájená nadrobno a na sádle či oleji orestovaná dohněda.
Zapomeňte na předsudky
Jehněčí maso je typické svým výrazným aromatem, které mnohé odradí od jeho konzumace. Čím je ovce starší, tím je její maso výraznější. Pokud však zvolíte mladé jehněčí maso a jeho vhodnou úpravu, žádnou výraznou vůni neucítíte, právě naopak budete mít možnost vychutnat si křehké, jemné a šťavnaté maso. Dokonalá je například kombinace jehněčího, česneku, anglické slaniny a špenátu. Pokud máte doma jehněčí plec, doporučujeme si připravit jehněčí roládu. Je vhodné ji péct v pekáči s varnou poklicí.
Recept na Kančí guláš
Potřebujete:
- 800 g kančí plece
- 400 g cibule
- 100 ml oleje
- 30 g česneku
- 150 g rajčatového protlaku
- 3 ks bobkového listu
- 3 snítky tymiánu
- 300 ml červeného vína
- 100 g slaniny
- 150 g žampiónů
- 50 g cukru
- sůl, pepř podle chuti
Postup přípravy:
Cibuli nakrájíme nadrobno a kančí kýtu na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej a orestujeme cibuli dohněda. Přidáme rajčatový protlak a důkladně orestujeme.
Poté přidáme nakrájené maso, nasekaný česnek a společně ještě orestujeme. Osolíme, opepříme a zastříkneme vínem. Víno necháme vyvařit a poté zalijeme maso vodou nebo vývarem, přidáme bobkový list, nasekaný tymián a dusíme doměkka.
Když je maso tak z poloviny měkké, přidáme na nudličky nakrájenou slaninu a ke konci vaření zahustíme nastrouhaným starším chlebem. Při servírování jídlo vylepšíte orestovanými čerstvými houbami, kterými maso posypete. Servírujeme s na sádle orestovanými bramborovými šiškami.
Recept na roládu z jehněčí plece
Potřebujete:
- 800 g jehněčí plece
- 100 g anglické slaniny
- 2 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g listového špenátu
- 2 snítky tymiánu
- 100 ml oleje
- 100 g hladké mouky
- 1 l vývaru
- 80 g špeku
- sůl, pepř podle chuti
Postup přípravy:
Jehněčí plec rozložíme, očistíme od přebytečných blan a tuku a rozkrojíme ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Rozložené maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme natrhaným tymiánem. Na tenké plátky nakrájenou anglickou slaninu poklademe na roládu a na slaninu rozložíme orestovaný listový špenát, do kterého při restování přidáme česnek, a osolíme ho. Roládu zabalíme a zamotáme provázkem.
Cibuli nakrájíme na plátky, vložíme do pekáče a na ni položíme zabalenou roládu. Přidáme na kostičky nakrájený špek, podlijeme vývarem a pečeme přiklopené poklicí nebo alobalem na 160 °C asi jednu hodinu. Před koncem pečení roládu odklopíme a dopečeme na barvu.
Roládu vyjmeme, cibuli orestujeme dohněda, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme vývarem. Necháme provařit, dochutíme solí, pepřem a můžeme i špetkou cukru. Přecedíme přes cedník, zjemníme lžící másla a můžeme podávat.
Článek vznikl ve spolupráci s výrobcem kuchyňského nádobí Lamart.