
Mnoho výzkumů pozorování potvrdilo, že středomořská kuchyně je velmi zdravá. Lidé, kteří se tímto způsobem pravidelně stravují, mají většinou mnohem delší a zdravější život. Zkuste začlenit středomořské pokrmy do svého jídelníčku alespoň jednou za čas. Budete velmi potěšeni jejich chutí a zároveň se zdravě najíte. Podívejme se na příklady pokrmů, které patří do této kuchyně.
Čím se vyznačuje středomořská kuchyně?
V první řadě bychom si měli říct, co je základem této stravy. Jde hlavně o minimální používání červeného masa, nízkou spotřebu mléčných výrobků, drůbežího masa i ryb. Středobodem této kuchyně jsou luštěniny, saláty, chléb, ovoce, zelenina, olivový olej a těstoviny. Díky tomu jsou pokrmy nejen zdravé, ale také velmi svěží a lehké.
Pokrmy s masem, které si zamilujete
Maso samozřejmě nemusíte přestat konzumovat úplně. Připravit si můžete tradiční hovězí steak s žampióny nebo kuřecí prsa s tymiánem. Jednoduchost jídel je velmi důležitá. Jestli máte chuť na rybu, můžete zvolit marinovaného lososa na salátovém lůžku. Pro naložení lososa vám přitom stačí sójová omáčka a olivový olej. Jako příloha je ideální salát z červené cibule, okurek, rajčat a vejce natvrdo.
Zdravý dezert
Ve středomořské kuchyni samozřejmě existují také dezerty. Velmi populární jsou španělské ensaimadas, což je druh pečiva. Připravit si ale můžete také francouzské nebo italské dezerty. Z francouzských je oblíbený clafoutis s meruňkami a z italských receptů byste měli vyzkoušet semifreddo s malinami. Všechny tyto dezerty jsou vynikající a velmi zdravé.
Nezapomínejte na zdravé dresinky a přílohy
Tradiční středomořská příloha je rajčatovo-papriková salsa, kterou připravíte během chvilky. Nezapomínejte ani na zdravé dresinky do salátů. Kupovaný dresink může velmi rychle zničit vaši snahu zhubnout a udržet si pevné zdraví. Skvělou možností je např. česnekovo-bylinkový dresink. Jeho sladkokyselá chuť se skvěle hodí ke každému zeleninovému salátu.