
Všichni slyšíme ze všech stran, že vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko srdečního infarktu. Týká se to však tzv. „zlého„ LDL cholesterolu, který se na rozdíl od „ hodného“ HDL cholesterolu usazuje v cévách a zapříčiňuje kornatění tepen. Níže najdete pár potravin, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu.
1) Červený zázrak – rajče
Rajčata jsou zdrojem červeného barviva lykopenu. Ten zneškodňuje LDL a chrání cévy před ucpáváním. Lykopen není citlivý na teplo, proto účinkuje i tehdy, když si ho dáme v rajské omáčce či kečupu.
2) Česnek
Různé studie ukazují, že preparáty s obsahem česneku snižuji hodnoty LDL až o 15 procent.
3) Sklenka vina denně prospěje zdraví
Červené víno obsahuje látky nazývané polyfenoly. Ty odbourávají LDL cholesterol a zvyšuji hladinu HDL. Více než sklenku denně byste pít neměli. Podobné účinky má také šťáva z hroznového vína.
4) Jablka
Pektin, který je obsažen v jablkách, váže žlučové kyseliny a odvádí z těla. K tvorbě kyseliny potřebují játra cholesterol, čímž dochází ke snížení jeho hladiny v krvi.
5) Ovesné otruby
Mezi dobré regulátory hladiny cholesterolu patří také ovesné otruby, lněné a jitrocelová semínka. Odborníci doporučují denně užívat 1 až 3 lžíce. Balastní látky v nich obsažené vážou cholesterol a vylučují z organismu.