To nejlepší pro snížení cholesterolu

Všichni slyšíme ze všech stran, že vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko srdečního infarktu. Týká se to však tzv. „zlého„ LDL cholesterolu, který se na rozdíl od „ hodného“ HDL cholesterolu usazuje v cévách a zapříčiňuje kornatění tepen. Níže najdete pár potravin, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu.

1) Červený zázrak – rajče

Rajčata jsou zdrojem červeného barviva lykopenu. Ten zneškodňuje LDL a chrání cévy před ucpáváním. Lykopen není citlivý na teplo, proto účinkuje i tehdy, když si ho dáme v rajské omáčce či kečupu.

2) Česnek

Různé studie ukazují, že preparáty s obsahem česneku snižuji hodnoty LDL až o 15 procent.

3) Sklenka vina denně prospěje zdraví

Červené víno obsahuje látky nazývané polyfenoly. Ty odbourávají LDL cholesterol a zvyšuji hladinu HDL. Více než sklenku denně byste pít neměli. Podobné účinky má také šťáva z hroznového vína.

4) Jablka

Pektin, který je obsažen v jablkách, váže žlučové kyseliny a odvádí z těla. K tvorbě kyseliny potřebují játra cholesterol, čímž dochází ke snížení jeho hladiny v krvi.

5) Ovesné otruby

Mezi dobré regulátory hladiny cholesterolu patří také ovesné otruby, lněné a jitrocelová semínka. Odborníci doporučují denně užívat 1 až 3 lžíce. Balastní látky v nich obsažené vážou cholesterol a vylučují z organismu.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.