
Zavítáte-li do Španělska, na každém kroku narazíte na nějaký tapas bar. Tedy abychom byli přesní, některé tapas bary budou mít na vývěsním štítu napsáno něco jiného, například pintxos, což je vlastně totéž, ale v baskičtině, jednom z mnoha jazyků, na které na Pyrenejském poloostrově narazíte. Tapas jsou malá jídla, něco mezi jednohubkou a svačinou, která Španělé jedí prakticky po celý den. Tedy kromě odpoledne, kdy drží siestu, a tak bary a restaurace zavírají.
Španělský jamón
Základem řady tapas je speciální španělská šunka z černých iberských prasat. Té se říká jamón ibérico. A protože iberská prasata, jak už jejich název napovídá, nežijí nikde jinde než na Pyrenejském poloostrově, jde skutečně o místní specialitu. Španělé jedí tenké plátky této šunky samostatně i na opečené bagetě s rajčaty a olivovým olejem. Mezi typické tapas z jamónu pak patří:
- „Croquetas de jamón y huevo duro“, tedy krokety s jamónem a vejcem natvrdo
- „Hojaldres de espárragos y jamón“, což je jamón zapečený s chřestem v křupavém těstíčku
- „Tarta de queso Camembert y jamón“, slaný dort s plísňovým sýrem a jamónem
Tapas z ryb a mořských plodů
Pokud se vydáte do přímořských oblastí Španělska, většina servírovaných tapas bude obsahovat čerstvé ryby nebo mořské plody. Některé mohou pro Středoevropana vypadat poněkud exoticky, ale Španělé jsou národem gurmánů, a tak budou místní speciality stát za to. Obvykle je však lepší nejprve ochutnat a teprve pak se zeptat, co že jste to dostali. Někteří Češi by totiž třeba takové závitky s chobotnicí nebo jídla z různých mořských potvor raději neochutnali.
Nezapomeňte na víno!
Na zapití tapas se pochopitelně nejlépe hodí těžké červené španělské víno. Našince určitě potěší, že ke každé sklenici vína, ale i jiného alkoholu, se v každém slušném podniku servíruje něco malého k zakousnutí, třeba oříšky, brambůrky, olivy nebo jednohubky. Ale španělské víno stojí za to i bez této malé pozornosti podniku.