
Vlastním recept na beránka. Co nevlastním je beránčí forma. Půjčuji si ji a vždycky musím zabalit beránkovi alobalem ušiska, aby se v nich těsto nepřipalovalo. Mám štěstí, že tohle těsto lze upéct i v bábovce a taky v srnčím hřbetu. Když se po upečení ozdobí srnčí hřbet šlehačkou, přikrášlí jahodami, malinami nebo mandarinkami, nemá chybu.
Dlouho jsem neuměla ve formě srnčího hřbetu péct. Stávalo se mi, že uprostřed nebyl korpus dobře propečený. Teď to dělám tak, že po čtvrthodince pečení, hřbet přikryju papírem na pečení. A hlavně – po vyndání z trouby vůbec nespěchám na vyklopení srnčího hřbetu. Těsto nechám ve formě až do jeho úplného vychladnutí. Pokud mám dobře vymazanou a vysypanou formu, hřbet se krásně vyklopí. Pak si užívám zdobení a troufnu si tvrdit, že u srnčího hřbetu je mnohem více variant zdobení než u bábovky.
Plánuju třeba, že na upečený hřbet čokoládou namaluju kolejnice, na které postavím vláček z mimoněk a lentilek.
Teď k receptu:
Připravíme si tři vejce, 150 g krupicového cukru, 5 lžic oleje, 5 lžic horké vody, 150 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžičku citronové šťávy, špetku soli.
Žloutky utřeme s cukrem, přidáváme olej a horkou vodu. Vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým pudinkovým práškem. Vmícháme do žloutkové pěny. Bílky ušleháme s několika kapkami citronové šťávy a špetkou soli dohusta. Lehce vmícháme do těsta.
Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
Pro zpestření lze dát do těsta před pečením půlky jahod nebo několik malin. Nalijeme asi polovinu těsta do formy srnčího hřbetu. Pak přidáme ovoce, které jsme jemně posypali moukou, aby nekleslo ke dnu. Je třeba, aby se kousky ovoce nedotýkaly stěn formy. V opačném případě by se ovoce připeklo a navíc by se upečený piškot špatně vyklápěl.