
Olomoucké tvarůžky, sýr s nezaměnitelnou chutí a vůní, se chystají znovu dobýt srdce gurmánů. Víkend 13. a 14. dubna 2024 se v centru Olomouce, na Horním a Dolním náměstí, uskuteční již 7. ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu.
Tato oblíbená gastronomická akce oslavuje jedinečný sýr, který se v Lošticích vyrábí už téměř 150 let. Návštěvníci se mohou těšit na bohatou nabídku tvarůžkových specialit v teplé i studené kuchyni, ochutnávky produktů z tvarůžků, nákup suvenýrů a další.
Z programu festivalu
Hlavní hvězdou festivalu bude Olomoucký tvarůžek z Loštic, jediný původní český sýr, který se pyšní specifickou chutí a vůní. „Jsme rádi, že můžeme v Olomouci prezentovat tento gastronomický poklad z našeho regionu a dát ho ochutnat tisícům návštěvníků z celého Česka i ze zahraničí,“ říká Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
Jedním z vrcholů festivalu bude soutěž o titul Tvarůžkový král 2024. Šest šéfkuchařů z Olomouce a okolí se utká v kuchařské show a předvede své originální recepty s Olomouckými tvarůžky. „Návštěvníci budou moci ochutnat všechny recepty a v hlasování rozhodnout o tom, který kuchař uvařil nejchutnější tvarůžkové speciality,“ přibližuje Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu magistrátu města Olomouc.
Kromě kuchařské show se mohou návštěvníci těšit na pestrou paletu tvarůžkových pochutin od více než sedmdesáti prodejců, piva z místních minipivovarů, rozmanité krajové speciality a další řemeslné produkty. Gastronomický zážitek doplní bohatý doprovodný program s hudebními hvězdami, folklorními soubory, divadelními představeními a zábavou pro celou rodinu.
Olomoucký tvarůžkový festival je skvělou příležitostí k ochutnávce netradičních a rozličných tvarůžkových specialit v nejrůznějších variantách a zároveň inspirací pro vlastní kulinářské pokusy. Loňský ročník festivalu přilákal téměř 20 000 návštěvníků a prodalo se více než 7 tun tvarůžků a tvarůžkových specialit.
Podrobné informace o festivalu a programu najdete na webu: tvaruzkovyfestival.olomouc.eu.
Zajímavosti o Olomouckých tvarůžcích:
- Jsou to zrající stolní sýry vyráběné z netučného tvarohu.
- Mají nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin, takže jsou vhodné i pro zdravou výživu.
- V Lošticích se vyrábějí už téměř 150 let.
- Jsou jediným původním českým sýrem.
Nepropásněte jedinečnou příležitost ochutnat „zlatíčka“ v jejich plné kráse a užít si gastronomický víkend v Olomouci!