
Ovšem, abychom mohli pořádat zahradní grilování, je nutné zakoupit gril. Ti šikovnější si některý z jednodušších grilů mohou vyrobit vlastním přičiněním, což pak při samotném grilování potěší dvojnásobně. Ale ostatní nemusí být smutní, protože nabídka na trhu je velmi rozsáhlá a s ohledem na kvalitu provedení, požadované funkce, způsob ohřevu a předpokládané finanční zatížení si vybere stoprocentně každý.
Jednoduše představeno, gril je zařízení, které umožňuje upravit různá masa, zeleninu, dokonce i ovoce do konečného stavu jedinečných a neodolatelných chutí. Nezbytné teplo vzniká v grilu podle způsobu vytápění. Běžně se na trhu setkáme s grily elektrickými, plynovými a klasickými grily na dřevo. Pokud grilujeme na grilu, který je vytápěný dřevem, je potřeba ještě před samotným grilováním dokonale roztopit ohniště. U ostatních grilů se dá teplota regulovat mechanicky a k potřebnému rozpálení dochází podstatně rychleji. Na rozpálený rošt přikládáme předem naložené maso, zeleninu a jiné pro grilování vhodné potraviny. Samotné marinování hraje při grilování důležitou roli, pomáhá dosáhnout výsledku, aby chuť dokonale prostoupila celým masem.
Při rozhodování, který gril zakoupit, je potřeba zvážit řadu faktorů, které ovlivní kvalitu a pohodlí při grilování.
Rozdělení grilů podle typů zdroje:
Elektrické: jsou vhodné především do domácností, a to i na jejich terasy či balkóny. Prostě všude tam, kde je dostupný elektrický proud. Na elektrickém grilu se většinou griluje na teflonové desce, ve které jsou zabudované elektrické spirály zajišťující ohřev. Výhodou elektrických grilů je jednoduchá a rychlá obsluha, nenáročná údržba a snadná manipulace. Nevýhodou je nutnost dostupnosti elektrického zdroje, a především zde přicházíme o klasickou chuť grilovaného jídla.
Plynové: jsou dnes často označované jako grily lávové či RSB. Plynové grily pracují na podobném principu jako grily na dřevěné uhlí, ale jsou vybaveny plotnou, pod níž se spaluje plyn. Výhodou plynových grilů je rychlé rozžhavení a s tím související možnost rychlého grilování. K dalším výhodám patří možnost regulace teploty, žádný kouř a v neposlední řadě jde o zdravý způsob grilování. Naopak nevýhodou jsou vysoké pořizovací náklady a u lávových grilů je při intenzivnějším používání potřebná častější výměna kamenů. Ale i přes všechny výhody mi tu chybí romantika praskajícího ohně.
Na dřevěném uhlí: grilování na tomto grilu patří k nejpracnějšímu, ale dle mého názoru k nejromantičtějšímu způsobu. Vrstva dřevěného uhlí se musí nechat pořádně prohřát a vyhořet, protože se samotným grilováním lze začít až v době, kdy jsou uhlíky správně nažhavené. Nevýhodou je, že se odkapávající tuk dostává do ohně a následně se z něj uvolňují škodlivé látky. Tomuto odkapávání můžeme částečně zabránit, pokud grilované maso položíme na hliníkové tácky.
Zvláštní kategorií jsou vodní grily
Vodní grily: grilování na vodním grilu probíhá ve směsi horkého vzduchu, dýmu a především vodní páry. Horký vzduch prosycený vodními parami působí na grilovaný pokrm rovnoměrně, a to ze všech stran, proto není potřebné maso otáčet. Grilování na vodním grilu je díky vodní lázní, která je mezi ohništěm a roštem, nejzdravějším způsobem grilování. A to proto, že se odkapávající tuk při grilování nedostává přímo do ohniště. Jako palivo je nejlepší tvrdé dřevo, horší variantou, ale též možnou, je dřevěné uhlí. Maso grilované na vodním roštu je šťavnatější než u grilování na ostatních grilech, a proto má jedinečnou chuť.
Nakonec přidáváme jeden recept, který je jednoduchý a vhodný pro všechny typy grilů.
Marinované grilované kotlety (pro 4 osoby)
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety s kostí (krkovice),
- plnotučná hořčice (200 g),
- olivový olej,
- česnek,
- mletá sladká i pálivá paprika, chilli, sůl, pepř
Postup:
Připravené naporcované kotlety naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se při grilování nezkroutily. Dále připravíme marinádu, smícháme lžíci plnotučné hořčice, 2 lžíce oleje, 1 vrchovatou lžíci směsi koření (česnek, sůl, pepř, sladká paprika). Naklepané kotlety touto marinádou bohatě potřeme a zabalíme do alobalu. Uložíme na 1-2 dny do lednice, kde necháme maso odležet a dokonale změknout. Poté již jen pokládáme na dostatečně vyhřátý rošt a grilujeme (2–3 minuty z každé strany). Přílohou může být pečivo, brambory nebo jen čerstvá či nakládaná zelenina.