Co vykouzlit z dýně? Nejlepší podzimní recepty z dýně nejen na Halloween

Podzim bez dýně by byl jako jaro bez pampelišek. Krásná oranžová barva, jemně nasládlá chuť a široké možnosti využití dělají z dýně jednu z nejoblíbenějších ingrediencí podzimu. A zatímco většina z nás si ji spojuje hlavně s Halloweenem a výzdobou, byla by škoda ji nevyužít také v kuchyni. Navíc mnoho z vás má dýni přímo ze své zahrádky. Pojďme se společně podívat na nejlepší recepty z dýně, které si můžete připravit nejen na Halloween, ale po celý podzim – od polévek přes pečení až po úžasné dezerty.

Jakou dýni vybrat a jak ji připravit?

Než se pustíme do receptů, stojí za to vědět, že existuje několik druhů dýní – každá má jinou chuť i použití a podle toho bude ideální pro konkrétní recept. Tady je krátký přehled těch nejběžnějších dýní, které jsou u nás dostupné nebo je máme na vlastní zahrádce.

  • Dýně Hokkaido – malá, kulatá, sytě oranžová. Slupka se nemusí loupat, po upečení je měkká a chuťově nasládlá. Ideální na polévku, pyré i pečení.
  • Máslová dýně (Butternut) – podlouhlá se zúženým krkem, světle oranžová dužina. Jemná, máslová chuť, při tepelné úpravě získá krásně krémovou konzistenci. Skvělá na rizoto, pyré, omáčky nebo těstoviny.
  • Špagetová dýně – oválná, žlutá, po upečení se její dužina rozpadá na vlákna podobná špagetám. Výborná jako nízkosacharidová příloha nebo náhrada těstovin.
  • Obří dýně (Halloween) – velká, světle oranžová, určená spíš na vyřezávání a dekoraci. Dužina je vodnatější, ale dá se využít do polévek nebo na dýňové pyré.

Tip: Dýni vždy pečte nebo duste do měkka – upečená má plnější chuť, jednoduše se loupe a krásně rozmixuje pro další použití.

Pojďme se podívat na oblíbené recepty z dýně, které si můžete velice jednoduše připravit sami doma aniž byste k tomu potřebovali velké zkušenosti.

Krémová dýňová polévka

Ingredience

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej

Postup

Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostky. Na oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte dýni, krátce osmahněte a zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne. Potom rozmixujte, dochuťte a přidejte smetanu. Podávejte s opečenými semínky nebo kapkou oleje.

Pečená dýně na plechu

Ingredience

  • 1 dýně Hokkaido nebo máslová
  • olivový olej, sůl, pepř
  • bylinky (rozmarýn, tymián)
  • česnek, chilli nebo med

Postup

Nakrájejte dýni na měsíčky, pokapejte olejem, osolte, okořeňte a pečte na 190 °C asi 30 minut. Podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu nebo sýru.

Dýňové rizoto s parmazánem

Ingredience

  • 200 g rýže arborio
  • 200 g dýňového pyré
  • cibule, česnek, vývar
  • 50 g parmazánu, máslo, olivový olej

Postup

Na oleji orestujte cibuli, přidejte rýži a po chvíli vývar po částech. Po 15 minutách přidejte dýňové pyré, máslo a parmazán. Výsledkem je krémové, voňavé rizoto.

Dýňový koláč (Pumpkin Pie)

Ingredience

  • 500 g dýňového pyré
  • 250 ml smetany
  • 2 vejce
  • 120 g cukru
  • skořice, muškátový oříšek, zázvor
  • korpus z těsta

Postup

Smíchejte pyré, vejce, smetanu, cukr a koření. Nalijte do vhodné formy a pečte 40 minut na 180 °C. Po vychladnutí podávejte se šlehačkou nebo posypané skořicovým cukrem.

Dýňové muffiny s ořechy

Ingredience

  • 250 g mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g dýňového pyré
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva, skořice, ořechy

Postup

Smíchejte suché ingredience, přidejte dýňové pyré, olej a vejce. Naplňte formičky a pečte 20 minut při 180 °C.

Dýňové pyré jako základ pro mnoho skvělých receptů

Nakrájenou dýni upečte doměkka, rozmixujte a uložte do uzavíratelných krabiček. V lednici vydrží 3 až 4 dny, v mrazáku až 3 měsíce.

Dýně je univerzální ingredience pro celý podzim

Dýně je zdravá, levná a neuvěřitelně všestranná. Obsahuje vitamíny A, C, E, vlákninu a má minimum kalorií. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů, jako příloha, hlavní jídlo nebo lahodný dezert. Pokud jste ji dosud využívali jen na polévku, zkuste určitě také rizoto, muffiny nebo pečenou dýni.

Často se ptáte…

Dá se jíst slupka z dýně Hokkaido?

  • Ano, právě Hokkaido se neloupe – po upečení je měkká a výživná.

Jak dlouho vydrží dýně doma?

  • Na chladném a suchém místě vydrží 2 až 3 měsíce, ideálně při teplotě kolem 10 °C.

Dá se dýňové pyré zamrazit?

  • Ano, ideálně po jednotlivých porcích třeba 500 g. Použijete ho do polévek, koláčů i muffinů.

Který druh dýně je nejlepší na pečení?

  • Máslová a Hokkaido – mají nejvíc chuti a krásnou barvu.

Jak zpracovat dýňová semínka?

  • Omyjte, osušte a upečte s trochou soli – je to výborná zdravá svačinka.

Zdroj receptů: xinfo.cz

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.