
Jestli máte doma vlastní rajčata ze zahrádky, tak tady jsou recepty, kde je využijete. Jestli máte rádi rajčata, určitě vyzkoušíte domácí omáčky z rajčat. Máme pro vás několik receptů na jejích přípravu.
1) Lahodný recept na přípravu omáčky rajské
Budeme potřebovat suroviny:
- 290 gramů másla,
- 300 gramů cibule – bílá či červená,
- 290 gramů mouky,
- 250 gramů rajčat – můžete použít čerstvá či konzervy (rajský protlak),
- pepř a nové koření dle chuti, můžete použít i tymián a malý kousek bobkového listu, dle chuti osolíme a přidáme lžičku cukru, ocet.
Postup přípravy:
Připravíme si cibuli a mouku, a na másle zpěníme cibuli a přisypeme mouku, a usmažíme jíšku. Jakmile je jíška hotová, přidáme vodu nebo vývar. Jakmile jsem přidali vývar, tak přidáme na čtvrtky nakrájena rajčata a ještě do omáčky přidáme koření a vaříme ještě 10 minut. Jakmile je omáčka hotová, připravíme si cedník a přecedíme omáčku, prolisujeme a omáčku podle chuti osolíme, osladíme a přidáme ocet.
2) Vynikající recept na vylepšenou rajskou omáčku
Budeme potřebovat suroviny:
- 280 gramů cibule – bílá či červená,
- 290 gramů másla,
- 250 gramů rajčat, můžete použít čerstvá či konzervy (rajský protlak),
- pepř a nové koření dle chuti,
- 250 ml kysaného mléka nebo smetany,
- 290 gramů mouky.
Postup přípravy:
Na másle zpěníme cibuli a přidáme omytá rajčata, které rozkrojíme na kousky, zalijeme vodou nebo vlastního vývaru a osolíme. A necháme to vařit asi 10 minut. Jakmile máme hotovo, přecedíme, prolisujeme a přivedeme do varu. Omáčku zahustíme moukou v kyselém mléce a za stálého máchání ji povaříme.