
Jídlo oblíbené celou rodinou, i dětmi. Podle mě jsou nejlepší s povidly, ale mažeme všemi marmeládami.
Potřebujeme:
- brambory
- sůl
- mouka hladká
- sádlo na potření
Postup výroby:
- Den předem nebo brzo ráno uvaříme ve slupce brambory a oloupeme. Necháme vychládnout.
- Před přípravou těsta je nastrouháme na jemném struhadle a přidáme sůl a mouku. Musí vzniknout hladké těsto.
- Těsto rozdělíme na dílky a vyválíme na placky. Musí se hodně podsypávat moukou, aby se dařilo je pak přenést na plotnu.
- Pečeme na sucho nejlépe na plotýnce. Po upečení skládáme do kastrolu, který stojí v horké vodní lázni, (aby vydržely teplé) a každou placku potřeme rozehřátým sádlem nebo olejem.
- Hotové mažeme marmeládami a povidly.