Recept na velikonoční dort, který zvládne opravdu každý

Po dobrém velikonočním obědě si každý rád dopřeje něco sladkého. Pokud ale patříte mezi ty, kteří mají po všech přípravách a úklidu sotva energii, nezoufejte. Tento recept na dort je až překvapivě jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Příprava nezabere moc času, přitom výsledek působí slavnostně a chutná báječně.

Dort si navíc můžete naplánovat dopředu – samotný korpus lze upéct klidně den či dva předem. A pokud se bojíte, že krém nenanesete dokonale hladce, nezoufejte. Moderní trend „nahých dortů“, kdy korpus decentně prosvítá skrz slabou vrstvu krému, je stále v kurzu. Tento styl vypadá přirozeně, domácky a elegantně zároveň.

Chcete-li dortu dodat šmrnc, zkuste do těsta nastrouhat kůru z citronu nebo pomeranče. Po upečení ho můžete jemně pokapat rumem nebo třeba mandlovým likérem. Ten lze přidat i do krému – stačí jedna až dvě lžíce a dort získá jemně aromatický nádech. Dejte si ale pozor, aby se krém nesrazil.

Co budete potřebovat?

Počet porcí: 8–10
Náročnost: střední
Doba přípravy: přibližně 1 hodina

Ingredience na korpus:

  • 125 g změklého másla
  • 160 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 145 ml mléka

Na krém:

  • 260 g moučkového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce horké vody (případně pár kapek citronové šťávy na zředění)

Jak na to krok za krokem?

  1. Připravte si dortovou formu o průměru 20 cm. Vymažte ji máslem a na dno položte kruh vystřižený z pečicího papíru.
  2. Troubu předehřejte na 180 °C s funkcí horkovzduchu a nastavte čas na 40 minut.
  3. Do mísy dejte máslo, cukr a vanilku. Mixujte na střední rychlost, dokud nevznikne světlá nadýchaná hmota.
  4. Po jednom zašlehávejte vejce. Nezapomeňte během šlehání občas setřít směs ze stěn mísy, aby bylo těsto rovnoměrně promíchané.
  5. Na nízké otáčky postupně přidávejte střídavě mouku a mléko – začněte moukou (1/3 dávky), pak přidejte polovinu mléka, znovu mouku, druhou polovinu mléka a zakončete zbylou moukou. Míchejte jen do spojení surovin.
  6. Těsto přendejte do připravené formy a uhlaďte povrch.
  7. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte formu dovnitř a pečte podle nastaveného času.
  8. Po uplynutí doby zkontrolujte korpus špejlí – pokud vyjde čistá, máte hotovo. Nechte dort 5 minut chladnout ve formě, poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Příprava krému

Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte máslo, vanilkový extrakt a dvě lžíce horké vody. Nejprve šlehejte na střední rychlost, dokud se vše nespojí. Poté přepněte na nejvyšší rychlost a šlehejte do hladkého, roztíratelného krému. Pokud je příliš hustý, přidejte po kapkách citronovou šťávu nebo trochu vody, dokud nebude mít správnou konzistenci.

Zdobení bez stresu

Vychladlý korpus potřete krémem. Klidně nechte boky dortu jen lehce potřené nebo klidně i odhalené – přirozený vzhled je dnes žádaný. Na vršek dortu můžete přidat čerstvé ovoce, jedlé květy nebo velikonoční dekorace podle své fantazie.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.