Rooibos a jeho účinky na zdraví

Rooibos, nápoj s blahodárnými účinky na lidské tělo, se připravuje z jehličkovitých lístků keře čajovníkovce kapského (Aspalathus linearis), jenž přirozeně roste pouze na malém území Jihoafrické republiky.

Sklizené lístky mají zelenou barvu. Fermentované lístky čajovníkovce kapského získají typicky červenohnědou až nazrzlou barvu, stejně tak nápoj, díky čemuž se mu někdy také říká (červený čaj, červený rooibos). Setkat se také můžete se zeleným rooibosem, který je nefermentovaný.

Díky obsahu vitaminu C, železa, mědi, vápníku, zinku, fluoru a dalších antioxidantů, by čaj Rooibos neměl chybět v našem pitném režimu. Nulový obsah kofeinu dovoluje pití čaje v neomezeném množství a tento lahodný nápoj si mohou dopřát také kojenci a kojící matky.

Pití rooibosu pozitivně působí proti vysokému krevnímu tlaku, zvýšené hladině cukru v krvi a žaludečních obtížích. Skvělé účinky má při stresu, migrénách, nespavosti a úzkostech. A také podporuje hubnutí.

Rooibos zakoupíte sypaný ve specializovaných prodejnách čajů, ale i ve většině obchodů v podobě nálevových sáčků. Rooibos je k mání jak přírodní (neochucený), tak ale i v široké škále nejrůznějších příchutí.

Aromatizovaný rooibos si můžete udělat i sami doma, dle své chuti. Do konvice nasypte doporučené množství rooibosu (dle návodu na obalu) a dále přidejte to, co máte rádi: sekané mandle, sušený kokos, rozinky, celou skořici, citronovou trávu, jakékoliv sušené nebo kandované ovoce…

Rooibos díky jeho přirozeně nasládlé chuti není potřeba přislazovat, ale pokud máte rádi sladší nápoje, doporučujeme přislazovat medem, stévií nebo třtinovým cukrem.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.