
Potřebujeme: dva tvarohy (kostky nebo vaničky), trochu rumu, moučkový cukr, máslo na krém. Balíček světlých Be be sušenek a balíček tmavých. Dva banány. Čokoládovou polevu nahoru. Alobal.
Postup přípravy:
20dkg másly, 15 dkg moučkového cukru, 2 tvarohy a rum na ochucení (stačí půl dcl) utřeme do krému. Můžete šlehačem nebo pěkně po staru ručně.
Na plech si rozložíme alobal – akorát to pěkně vyjde. Na něj naskládáme Be be sušenky do mozaiky. Nejdřív jednu barvu, vedle ní druhou atd. Je jedno jestli lícem dolů nebo nahoru. Vyjde to asi na 7 sušenek po třech řadách. Na rozložené sušenky pak natřeme cca polovinu krému – pozor, jde to dost ztuha, takže opatrně, aby se vám skládačka hned nerozjela. Na to naskládáme druhou řadu, jen přeházíme pořadí sušenek a natřeme zbytek krému. Na prostřední řadu vedle sebe položíme oloupané dva banány. Podle toho jak byly velké možná budete muset ještě přidat, aby byly po celé šířce.
Pomocí alobalu opatrně krajní řady zvedněte a vyrobte tak střechu. Dejte si ji chvíli do lednice, ať máslo zase trošku ztuhne. Mezitím si rozehřejte čokoládovou polevu. Pokud používáte jako já dvě 100g čokolády na vaření, můžete si je trochu nastavit – trošku mléka a másla do rozlámané čokolády. Ve větším kastrůlku máme vodu, která se vaří, a v tom máme vložený menší kastrůlek s nalámanou čokoládou. Při mírném varu a neustálém míchání se pěkně roztaví. Hned, dokud je horká a tekutá ji opatrně rozlejeme na střechu a stěrkou nebo vařečkou rozetřeme po obou stranách střechy. Už nebalíme do alobalu, aby se nepřilepil – necháme nejprve polevu ztuhnout, třeba opět v lednici a až teprve potom můžete alobalem opět zabalit, a dát do lednice, nebo studené místnosti.
Tip na závěr: Střecha je moc dobrý zákusek a nejlepší je tak druhý, třetí den po výrobě, kdy už je pěkně rozleželá.