Velikonoce – Dvě vejce a troje cukroví

Získat čerstvá domácí vajíčka v době předvelikonoční patří mezi veliké výhry. Potom je třeba vše náležitě promyslet a naplánovat, jaké to tradiční pokrmy budeme vařit a péci a to hlavní – s vejci šetřit tak, aby jich zůstalo dost na krášlení, protože přijdou děti a vnoučátka na pomlázku se svými Hody, hody doprovody, dejte vejce… a taky se budou vydávat za malého zajíčka, který utíkal podle vody a ještě přitom nesl kopu vajíček.

Koledníčci si zaslouží kromě malovaných kraslic něco sladkého na zub. Což takhle nabídnout žloutkové cukroví, sněhové pusinky a perníkové kostky? Nebojte, na pořádný talíř lákavého cukroví stačí dvě vejce. Ta, která zbyla na ošatce poté, co jsme vyrobili bramborový salát a upekli velikonoční hlavičku.

Žloutkové cukroví

Dva žloutky smícháme se 100 g moučkového cukru. Utřeme do husté pěny. Plech vyložíme pečicím papírem a ze žloutkové hmoty děláme za pomoci dvou lžiček malé hromádky. Tyto penízky tvoříme dál od sebe, protože počítáme s tím, že se mírně roztečou. V troubě sušíme asi při 100 stupních po dobu 15-20 minut. Řádně usušené jsou tehdy, když jdou penízky snadno sloupnout z pečicího papíru. Po upečení musí mít jednotlivé kousky spodní stranu úplně suchou.

Může se stát, že při sušení na povrchu penízků vyskočí tu malá bublinka, tam drobná nesrovnalost. Nic nevadí. Až bude cukroví úplně vychladlé, namočíme je v místě, kde je hrbolek, do čokolády a necháme zaschnout.

Sněhové pusinky

Ze dvou bílků ušleháme pevný sníh, postupně do něj zašleháváme pískový cukr. Množství cukru záleží na naší chuti. Doporučuje se 70 g cukru na jeden bílek. Ochutnáme ušlehaný sníh a máme přitom na mysli, že pusinky budeme ještě slepovat sladkým krémem.

Plech vyložíme pečicím papírem. Na něj stříkáme sáčkem malé sněhové pusinky. Pusinky sušíme ve vlažné troubě stejně dlouho jako žloutkové cukroví. Jsou hotové tehdy, když jdou z pečicího papíru snadno sloupnout.

Pokud se stane, že se k bílkům dostane něco málo žloutku a nejde nám našlehat tuhý sníh, znovu připomínám: nic nevadí. Opatrně lžičkou žloutek vyndáme a do bílků přidáme pár zrnek soli nebo několik kapek citronové šťávy.

Další den vždy dvě a dvě pusinky slepujeme krémem. Může to být pařížský krém. Získáme jej tak, že smetanu ke šlehání (30 % a více) svaříme s ledovými kaštany. Necháme nějakou dobu chladit v ledničce. Následně vyšleháme do krému. Když pusinky slepíme, tak v místě, kde je krém obalíme opatrně cukroví v mletých vlašských ořeších. Dáme do chladna.

Vejce došla. Co dál?

Perníkové kostky

Koupíme jeden tradiční český perník na strouhání o váze 125 g. Nakrájíme z něho úhledné kostky. Na každou kostku perníku kápneme trošinku rumu. Trošinku proto, že je to cukroví určené, mimo jiné, pro nezletilé koledníky a proto, že větší množství rumu by nám zmáčelo perník.

Takto ochucené kostky napichujeme na párátka a celé namočíme do tekuté čokolády (čokoláda na vaření a něco ztuženého tuku), umíchané ve vodní lázni. Omočené kostky necháme ztuhnout na alobalu. Odstraníme párátka. Po ztuhnutí, v místě, kde bylo párátko, kápneme trochu čokolády a přilepíme marcipánovou kytičku, polovinu vlašského ořechu, mandli, kandovanou třešni nebo barevný bonbon ve tvaru malého vajíčka. Fantazii se meze nekladou. Uložíme v chladnu.

Když z dáli uslyšíme „Já jsem malý koledníček, tetičko. Přišel jsem si pro červený vajíčko…“  naservírujeme cukroví na velký talíř a pobídneme zpívající příchozí, jen ať si vezmou. Neurazíme.

Redakce

Redakce

Redaktorky a redaktoři magazínu life4us.cz pro vás připravují atraktivní články pro hezčí den. Pokud byste také chtěli do magazínu přispět vlastním článkem nebo máte zájem o inzerci v magazínu, neváhejte nás kontaktovat.