
Chrup patří mezi nejdůležitější části těla a jeho ztráta, či problémy se zuby, dokáží člověka pořádně potrápit. Jen málokterá část musí plnit tak různorodou a obtížnou funkci. Pomocí úst komunikujeme, vyjadřujeme pomocí řeči své pocity, ale hlavně plní úlohu, která je pro zdraví člověka velmi podstatná a tou je zahajování trávení potravy.
Potrava se v ústech mísí se slinami, které obsahují trávicí enzymy. Největší hrůzou, která může člověka potkat, a většinu lidí nemine, je ztráta zubů. Hlavní příčinou jsou zubní kazy. Zelený čaj však dokáže změnit prostředí v ústech tak, aby zničilo bakterie, které způsobují vznik zubního kazu, a proto může výrazně napomoci při hygieně ústní dutiny.
ÚČINKY ZELENÉHO ČAJE NA ZUBNÍ KAZ
V Číně a Japonsku běžně zapíjejí každé jídlo trochou čaje, aby tak napomáhali zdraví ústní dutiny. Tato tradiční metoda se ukazuje jako správná i z pohledu moderního výzkumu, který dokládá celou řadu prospěšných účinků zeleného čaje na zuby. Zelený čaj zastavuje růst bakterie Streptococcus mutans a jiných baktérií podílejících se na vzniku zubního povlaku. Čínští vědci uvádějí, že růst bakterie Streptococcus mutans je zcela utlumen již po pouhých pěti minutách kontaktu s dostatečně koncentrovaným roztokem polyfenolů ze zeleného čaje. Polyfenoly ze zeleného čaje brání přilnavosti baktérií ke stimulátorům zubů a rovněž činnosti enzymů, které baktériím pomáhají využívat cukry k vlastnímu růstu.
Skupina vědců zkoumala účinky čajových polyfenolů na hromadění zubního povlaku u lidských jedinců. Studie se zúčastnilo třicet pět dobrovolníků ve věku od osmnácti do dvaceti devíti let. Tito dobrovolníci byli nejprve důkladně stomatologicky prohlédnuti a zároveň bylo změřeno množství baktérií v jejich ústech. Zkoumaní jedinci pak během dvou čtyřdenních období dodržovali experimentální režim ústní hygieny. Jedli běžnou stravu, ale o své zuby nijak nepečovali, pouze si po každém jídle a před spaním vypláchli ústa roztokem obsahující čajové polyfenoly. U třiceti čtyř ze třiceti pěti dobrovolníků se tvorba zubního povlaku výrazně snížila, i když si nečistili zuby ani zubním kartáčkem, ani zubní nití, což nasvědčuje tomu, že polyfenoly účinně zamezují tvorbě zubního povlaku. Polyfenoly v zeleném čaji rovněž snižují riziko vzniku zubních kazů tím, že zvyšují odolnost zubů vůči aktivitě kazotvorných baktérií. Z toho vyplývá, že pravidelné pití zeleného čaje bude mít velký účinek na zachování dobrého stavu zubů a zastavení rozvoje zubních kazů již v jejich zárodku.
Zelený čaj může být prospěšný dokonce i tehdy, zklamou-li preventivní opatření a došlo-li již ke vzniku zubního kazu. Podle tradičních léčitelů lze někdy zmírnit bolest zubů žvýkáním čajových lístků nebo prostým vtlačováním čajových lístků do postiženého zubu. Byl-li infikován kořenový kanálek, může zelený čaj zabránit dalšímu poškození. Polyfenolové extrakty ze čtyř různých japonských zelených čajů (obyčejný, čistý, hrubý, pražený) potlačují růst čtyřiadvaceti kmenů baktérií, které se nacházejí v infikovaných kořenových kanálcích. Vědci se domnívají, že prokáže-li se, že japonské zelené čaje mají antibakteriální účinek na různé druhy baktérií, které se vyskytují v infikovaných kořenových kanálcích, mohou být předepisovány jako jeden z možných léků tohoto stavu. Polyfenoly vyšly z této studie vítězně. Zelený čaj utlumil růst až poloviny bakteriálních kmenů, což svědčí o tom, že může být skutečně účinným doplňujícím lékem zanícených kořenových kanálků.
ÚČINKY ZELENÉHO ČAJE NA ZÁNĚT DÁSNÍ
Gingivitida je zánět gingivy, neboli dásně. Projevuje se otokem, změknutím a zčervenáním dásní a jejich zvýšenou krvácivostí. Tohoto stavu si obvykle ani nepovšimnete, protože jej neprovází žádná bolest. Ve většině případů zánět dásní vzniká jako následek špatné péče o zuby. Každodenním čištěním zubů a mezizubních prostor a pravidelnými návštěvami u lékaře můžeme této nemoci předcházet. Z neléčeného zánětu dásní může vzniknout parodontóza, při níž se mezi zuby a dásněmi vytvářejí váčky vyplněné plakem. Dásně se zanítí, váčky se zvětší a ukládá se v nich ještě více plaku. Po čase se dáseň od zubu oddělí, následkem infekce se zde začne vytvářet hnis, zasažené zuby se uvolní a mohou dokonce vypadnout.
Gigivitida je vyléčitelná, poškození způsobené parodontózou je však trvalé. Proto je včasné léčení velice důležité pro další stav zubů. Zánět dásní často způsobuje stejný bakteriální povlak, jaký zapříčiňuje zubní kazy, takže zelený čaj může díky své antibakteriální účinnost kromě své schopnosti účinné prevence zubního kazu snižovat i riziko vzniku zánětu dásní. Zelený čaj rovněž brzdí růst baktérií, které jsou pro zánět dásní typické. Podobně jako je tomu u běžné léčby gingivitidy, je i zelený čaj nejúčinnější v nejranější fázi jejího vývoje a je patrně neúčinný v případě, že gingivitida přejde v parodontózu.
ÚČINKY ZELENÉHO ČAJE NA ZÁPACH Z ÚST
Zubní povlak kromě zubního kazu a zánětu dásní rovněž způsobuje nepříjemný zápach z úst, je jeho hlavní příčinou a projevem. Zápach z úst neboli halitózu, jak se odborně nazývá, způsobuje kombinace různých druhů baktérií, rozkládajícího se jídla a rozkládající se tkáně. Nepříjemný dech se sice přičítá mnoha potravinám, jako jsou česnek, cibule a sýr, každá potrava však pouze dočasně zhoršuje již existující zápach z úst způsobený zubním povlakem. Je-li zubní povlak denně odstraňován zubním kartáčkem nebo zubní nití a jsou-li zkažené zuby pravidelně léčeny u lékaře, většinou zmizí i zápach z úst.
Vyplachováním úst zeleným časem, a to i malým množstvím, napomáhá prevenci a léčení tohoto zápachu, protože z úst odstraňuje nahromaděné bakterie a částečky potravy a snižuje množství zubního povlaku na zubech. Pokud vás dásně ani zuby nebolí, je to úžasné. Nepřítomnost bolesti však nemusí znamenat, že máte ústní dutinu v pořádku. Každá nemoc se vyvíjí postupně, a i když jsme zdraví, může se po čase z pouhých nepříjemností vyklubat vážná záležitost. Vyplachování zeleným čajem je bezbolestnou doplňkovou metodou, jak si udržet ústní dutinu a zuby zdravé.